הרבה פעמים אנו נדרשים להשתמש במאמרים אקדמיים בלבד, למשל כאשר אנחנו כותבים מאמר אקדמי בעצמנו, או בכתיבת עבודות לאוניברסיטה כאשר הדרישה היא להשתמש רק במאמרים אקדמיים. נשאלת השאלה, אם כן, איך נזהה מאמר אקדמי? איך יודעים אם מאמר הוא אקדמי? ישנן כמה דרכים לזהות מאמר אקדמי. במאמר הנוכחי נתמקד בדרכים העיקריות כיצד לזהות מאמר אקדמי: מקום הפרסום, רשימה ביבליוגרפית, ציטוט בגוף המאמר, ומבנה.
מקום הפרסום
הדרך האולטימטיבית לזהות מאמר אקדמי היא על ידי המקום בו התפרסם המאמר. אם המאמר התפרסם כמאמר בכתב עת אקדמי מדובר במאמר אקדמי ואין צורך בבדיקות נוספות. עם זאת שימו לב שלא כל התכנים שמפורסמים בכתבי עת אקדמיים הם מאמרים. כתבי עת אקדמיים לפעמים מכילים גם דברי פתיחה, תגובות למכתבים, סקירות ספרים שהתפרסמו לאחרונה ועוד. תכנים אלה אינם מאמרים אקדמיים למרות שהם התפרסמו בכתבי עת אקדמיים, אבל קל לזאת זאת מכיוון שהם לא מוצגים כמאמרים.
אם המאמר לא התפרסם בכתב עת אקדמי, הוא עדיין יכול להיות מאמר אקדמי. לכן נזדקק לבדיקות נוספות כדי לזהות האם מדובר במאמר אקדמי. להלן נציג מספר בדיקות שיעזרו לנו לגלות האם מדובר במאמר אקדמי.
רשימה ביבליוגרפית
רשימה ביבליוגרפית היא אחד מהמאפיינים המזהים של מאמרים אקדמיים. כל המאמרים האקדמיים מכילים רשימה ביבליוגרפית. היתרון של הרשימה הביבליוגרפית הוא שהיא קלה מאד לזיהוי ולאיתור. פשוט גוללים לסוף המאמר ורואים האם יש לו רשימה ביבליוגרפית. אם למאמר אין רשימה ביבליוגרפית, כנראה שהוא לא מאמר אקדמי. אם למאמר יש רשימה ביבליוגרפית – רוב הסיכויים שהוא כן מאמר אקדמי, אבל זה עדיין לא בטוח. הרבה פעמים גם במאמרים לא אקדמיים כותבים רשימת מקורות בסוף. לכן, הימצאות של רשימה ביבליוגרפית כשלעצמה לא מבטיחה לנו שמדובר במאמר אקדמי, ולכן נבדוק גם בגוף המאמר האם יש הפניות למקורות והאם הם מסודרים כמו במאמר אקדמי.
ציטוט בגוף המאמר
במאמר אקדמי, הבאה של רעיונות קודמים שלא עולים ישירות מהמחקר עצמו – תמיד מגובה בהפניות למקורות. ההפניות יכולות להיות בכל מיני צורות, כמו בסוגריים עם שם המחבר ושנה אחרי הרעיון או הטענה (למשל, לפי שיטת APA), או בהערות שוליים, ואפילו בהערות סיום. המשותף לכל השיטות האלה הוא שכל הטענות והרעיונות במאמר, חוץ ממה שעולה ישירות מתוצאות המחקר, מגובה בהפניה למקורות. מאמרים שאינם אקדמיים בדרך כלל לא מקפידים על כך, ולכן זאת דרך טובה נוספת לזהות מאמרים אקדמיים. אם המאמר מכיל הפניות למקורות בצורה שיטתית ועקבית, ככל הנראה מדובר במאמר אקדמי. אם המאמר לא מכיל הפניות למקורות, או שהוא מכיל הפניות למקורות אבל לא בצורה שיטתית – כנראה שלא מדובר במאמר אקדמי.
מבנה המאמר
מבנה המאמר הוא דרך נוספת לזהות מאמר אקדמי. מאמר אקדמי מחקרי בדרך כלל יהיה בנוי מחמישה חלקים: מבוא, סקירת ספרות (או רקע תיאורטי), שיטת המחקר, ממצאים, ודיון ומסקנות. לפעמים המבנה של המאמרים הוא וריאציה על המבנה הזה, לדוגמא, לעתים קרובות המבוא וסקירת הספרות מאוחדים. לפעמים המבוא מוצג כפסקת פתיחה ללא כותרת, ולאחר מכן מופיעה ישר סקירת הספרות. לפעמים פרק הדיון והמסקנות נפרדים לשני פרקים נפרדים: דיון ומסקנות (בנפרד). במחקרים מתחום הרפואה נראה שלפעמים הסדר מתחלף והתוצאות מוצגות לפני החומרים והשיטות. אבל למרות ההבדלים הללו, ניתן לראות שמדובר בוריאציות על אותו מבנה, ושהחלקים השונים בדרך כלל נמצאים בכל המאמרים האקדמיים המחקריים. לכן קל יחסית לזהות מאמר אקדמי מחקרי.
אבל מה קורה כשהמאמר האקדמי לא מחקרי? למשל, מאמרים תיאורטיים? אם נבחן לעומק את המאמרים התיאורטיים נראה שגם במאמרים מסוג זה נשמר המבנה הרעיוני הכללי, אפילו אם שמות הפרקים שונים לחלוטין. באופן כללי, כל מאמר אקדמי מתחיל מרקע והצגת הבעיה המחקרית (פרק המבוא, גם אם הוא לא נקרא כך), הצגת הדרכים הקודמות במחקר להתמודדות עם הבעיה או השאלה המחקרית (סקירת הספרות או הרקע התיאורטי, גם אם הם לא נקראים כך), הדרך שהמחברים של המחקר הנוכחי מציעים כדי לגשת לבעיית המחקר או שאלת המחקר (פרק שיטת המחקר, גם אם הוא לא נקרא כך), התוצאות שעלו מיישום הדרך (פרק הממצאים או התוצאות, גם אם הוא לא נקרא כך), ולבסוף – דיון בשאלה מה המחקר מחדש על הספרות שהוצגה קודם, ומה למעשה למדנו מהמחקר (פרק הדיון והמסקנות, גם אם הוא לא נקרא כך).
לכן, למרות שהמבנים של מאמרים אקדמיים יכולים להיות שונים מזה, המבנה של מאמר אקדמי עדיין יכול לעזור לנו לזהות מאמרים אקדמיים.
לסיכום
מאמרים אקדמיים בדרך כלל מתפרסמים בכתבי עת אקדמיים, או בבמות אחרות לפרסום מאמרים אקדמיים כמו ספרים ערוכים וכדומה. מאמרים אקדמיים כוללים רשימה ביבליוגרפית והפניות למקורות בגוף המאמר, המסודרים בצורה שיטתית. מאמרים אקדמיים בנויים בדרך כלל ממבוא, סקירת ספרות, מתודולוגיה, ממצאים, ודיון ומסקנות.
טיפ: כל המאמרים שמופיעים באתר אקדמג'יק הם מאמרים אקדמיים.