ספרות ילדים מתארת לעיתים קרובות מערכות יחסים בין בני אדם ובעלי חיים במגוון דרכים, החל מחברתיות ועד לקונפליקטים. ספרי ילדים רבים מתארים בעלי חיים ובני אדם שיוצרים קשרים קרובים והופכים לחברים. חלק מספרי הילדים מתארים בעלי חיים כגיבורים אשר מצילים את המצב או מתגברים על מכשולים. בספרי ילדים מסוימים, בעלי חיים מקבלים סממנים אנושיים, כגון היכולת לדבר והגיון. לדוגמא הספר "הרוח בערבי הנחל" כולל דמויות של חיות שחיו בעולם שדומה מאוד לחברה האנושית, וכמובן עליסה בארץ הפלאות מאת לואיס קרול, הכולל יצורים וחיות מדברים.
ספרי ילדים מסוימים מתארים בעלי חיים ובני אדם בקונפליקט, כגון כשבני אדם צדים או פוגעים בבעלי חיים. דוגמאות לכך הן "ספר הג'ונגל" מאת רודיארד קיפלינג, המספר את סיפורו של ילד שגדל על ידי זאבים שחייבים לנווט בעולם המסוכן של בני אדם, ו"הלורקס" של ד"ר סוס, המזהיר מפני הסכנות של הרס סביבתי וההשפעה שלו על חיות הבר.
במאמר זה סקרה החוקרת כחמישים ספרי ילדים ישראליים שפורסמו בטווח של כחמישים שנה, וסיווגה אותם לפי שמונה קריטריונים של יחסי אדם-חיה, ומצאה כי בכולם מתבטאים בדרכים אלו ואחרות ערכי אהבת טבע.