דוגמאות

The importance of stupidity in scientific research

החשיבות של טיפשות במחקר אקדמי

מאמר אקדמי להורדה בחינם (pdf)

איך לצטט לפי APA

Schwartz, M. A. (2008). The importance of stupidity in scientific research. Journal of Cell Science, 121(11), 1771-1771.‏

קבל תרגום מסוכם של המאמר

הזמנת סיכום מאמר

2 - תשלום
3 - אישור הזמנה
תאריך קבלת הסיכום:
היקף הסיכום:

בהקשרים מסוימים, "טיפשות פרודוקטיבית" עשויה להצביע על הרעיון כי אימוץ רמה מסוימת של בורות או נכונות ליטול סיכונים יכול להוביל לפתרונות יצירתיים וחדשניים. המשמעות היא שלא להיות כבול לרעיונות קדומים או דרכי חשיבה מבוססות עלול לעיתים להניב תוצאות לא צפויות ובעלות ערך.

המושג "טיפשות פרודוקטיבית" יכול גם להביע את הרעיון שזה בסדר להודות בבורות או בחוסר ידע בתחום מסוים כל עוד זה מוביל לנכונות ללמוד ולגדול. במובן זה, טיפשות פרודוקטיבית עשויה להיות כרוכה בשאלה, לחפש מידע חדש, ולהיות פתוחה ללמוד מטעויות.

ה"טיפשות" יכולה גם להתפרש כנכונות לגשת לבעיות מורכבות עם פרספקטיבה חדשה, גם אם זה אומר באופן זמני לא לדעת את הדרך הטובה ביותר לפתור אותן. על ידי אימוץ סוג זה של "טיפשות", אנשים או צוותים עשויים לגלות יותר פתרונות לא קונבנציונליים ובסופו של דבר להגיע לתשובות אפקטיביות.

הרעיון של טיפשות פרודוקטיבית הוא שלפעמים כדאי לנקוט גישה נאיבית או לא רציונלית כלפי בעיה, מתוך אמונה שזה עשוי להוביל לפריצות דרך יצירתיות. המושג מתייחס לעיתים לחשיבה "מחוץ לקופסה" שעשויה להניב רעיונות חדשים ומקוריים.

ישנן מספר דרכים ליישם טיפשות פרודוקטיבית. לדוגמה, ניתן לנסות לפתור בעיה מוכרת בדרך שונה לגמרי, מבלי להתייחס לניסיון הקודם או לגישות המקובלות. גישה זו מאפשרת לחשוב על הבעיה מזווית ראייה חדשה. כמו כן, ניתן לשאול שאלות "טיפשיות" שמאתגרות הנחות יסוד ועשויות לחשוף פרספקטיבות חדשות על הבעיה. שאלות אלו יכולות לעורר חשיבה בכיוונים בלתי צפויים.

עוד דרך היא לערבב רעיונות שלכאורה אינם קשורים זה לזה, בתקווה ליצור סינתזה יצירתית חדשה. חיבורים בין תחומים שונים עשויים להניב פתרונות יצירתיים. לבסוף, ניתן לתת דרור לדמיון ולמחשבה לא רציונלית – לנסות רעיונות מטורפים לכאורה, רק כדי לראות היכן הם מובילים.

כמובן שיש לנקוט זהירות ביישום טיפשות פרודוקטיבית. היא עלולה להוביל גם לבזבוז זמן ומשאבים אם היא אינה ממוקדת. עם זאת, במינון הנכון היא יכולה לעורר חשיבה יצירתית ולהוביל לפריצות דרך.

במאמר דעה זה המחבר טוען שמעבר ליעילות של גישה נאיבית – התחושה של טיפשות, ההסכמה להיות במקום הלא יודע, קבלת העובדת שטעינו ושעוד נטעה פעמים רבות – חיונית להמשך העיסוק במחקר המדעי.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

התרומות הייחודיות של תמיכה באוטונומיה ושל דיכויה לניבוי חוויית למידה מיטבית בקרב תלמידים בדואים: בחינת תאוריית ההכוונה העצמית בחברה קולקטיביסטית

תאוריית ההגדרה העצמית (באנגלית: Self-determination theory ובעברית נקראת גם תיאוריית ההגדרה העצמית) היא תיאוריה פסיכולוגית המתארת כיצד המוטיבציה וההתנהגות של בני אדם מושפעים מהצרכים הפסיכולוגיים

לצפיה ←